informatie over de dolfijnen
Voedsel:
De dieren eten: haring, makreel, sprot, wijting, inktvis… Dolfijnen eten gemiddeld 8 kilo vis per dier per dag. De tanden (zo’n 100 stuks) dienen enkel om glibberige vissen te kunnen vangen, de vis wordt namelijk geheel doorgeslikt. Achter in de keel zit een kringspier, daar gaat alleen de vis binnen en het zoute water buiten. Dus pekelharing lust onze vriend niet (haha). Ze kunnen zich nooit verslikken !!!!!! Want de luchtpijp en de slokdarm zijn gescheiden.
Ademhaling:
De ademhaling verloopt via het blaasgat boven op het hoofd van de dolfijn. Dolfijnen hebben een longademhaling (zoals elk zoogdier trouwens). Omdat het blaasgat kort boven water is, moet de ademhaling krachtig en snel zijn. Vaak zie je dolfijnen water omhoog spuiten. Nee, dat is niet voor de show, maar door het temperatuurverschil van de uitgeademde lucht en de omgevingstemperatuur. Onder water wordt het blaasgat, dat omgeven is door veel spieren, afgesloten met een soort klepje. Tuimelaars (soort dolfijn) kunnen zo 15 minuten onder water blijven. Sommige soorten houden dit een uur vol.
Sonor:
De dolfijn maakt een bepaald geluid, dat wordt teruggekaatst door voorwerpen (vb vis, rots) en via de onderkaak weer opgevangen. Door een vetachtige stof in de kaak wordt het signaal doorgeleid naar het middenoor. Bij de dolfijn wordt het door de hersenen verwerkt en krijgt onze flipper een idee wat voor voorwerp het is. Bij de tuimelaardolfijn reikt de sonar tot ongeveer 100 meter.
Gewone dolfijn:
Het leefgebied van de gewone dolfijn zijn de zowel de gematigde, subtropische als de tropische zeeën.
Hier wat leuke wat weetjes:
- Lengte: tussen de 2 en 3 meter
- Gewicht: 250 tot 300 kilo
- Kleur: bovenkant grijs, voelt aan als rubber laars. De onderkant is wit, voelt zachter aan omdat daar het meeste vet aanwezig is.

Maak jouw eigen website met JouwWeb